ПЕСТИЦИДИ (лат. pestis — зараза + cido — вбиваю) або отрутохімікати — хімічні речовини, що застосовуються у господарстві з метою боротьби з різноманітними шкідниками сільськогосподарських культур та продуктів, а також підвищення врожайності сільськогосподарських культур. За призначенням пестициди поділяють на: інсектициди — засоби боротьби з комахами, акарициди — з кліщами, гербіциди — з небажаною рослинністю, альгіциди — з водоростями, фунгіциди — з грибами, бактерициди — з бактеріями, молюскоциди — з равликами та слизняками, нематоциди — з нематодами, зооциди — із шкідниками класу хребетні. До пестицидів відносять репеленти та антифіданти — речовини, здатні відлякувати шкідників; атрактанти — притягуючі речовини, які використовують для дезорієнтації та контролю з подальшим знищенням певних видів тварин; гормональні інсектициди і хемостерилізатори — перешкоджають нормальному розвитку і розмноженню, а також речовини, котрі за механізмом дії подібні до гербіцидів: регулятори росту рослин впливають на процеси росту і розвитку рослин, дефоліанти — речовини, котрі сприяють скиданню листя, десиканти — підсушують рослини. Вони допомагають захистити врожай і підвищити продуктивність, але їх використання може мати негативні наслідки для довкілля та здоров’я людини, тому застосування пестицидів регулюється законодавством.
Навчальний семінар на тему: «Методологічні аспекти хроматографічного визначення залишкової кількості пестицидів у харчових продуктах та кормах відповідно до вимог міжнародного та національного законодавства», який відбувся 21-22 серпня 2025 року на базі хіміко-токсикологічного відділу Волинської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби зібрав дуже багато спеціалістів хіміків-токсикологів лабораторій Держпродспоживслужби України.
Спікерами виступали завідувачка хіміко-токсикологічним відділом ДНДІВСЕ м.Київ, к.в.н. Світлана ШУЛЯК, заступник директора-лікар ветеринарної медицини Вінницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби Тетяна КОСТЮК та заступник директора Закарпатської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби Євген ЧУБІРКА.
Учасникам семінару було презентовано надзвичайно важливі та інноваційні теми: діюче європейське та національне законодавство щодо максимально допустимих рівнів залишків пестицидів у сировині та продукції рослинного і тваринного походження, визначення залишків пестицидів (принципи методу, конструктивні елементи, типи детекторів, критичні точки пробопідготовки та проміжного контролю обладнання). Пізнавально-навчальні теми зацікавили спеціалістів лабораторій, щодо належної лабораторної практики досліджень з визначення залишкової кількості пестицидів (аналіз Codex Alimentarius CAC/GL 40-1993), яка включила у себе принципи, проблематику та аналіз деяких аспектів роботи лабораторії.
Дуже важливою темою для конструктивного діалогу між спікером та присутніми хіміками-токсикологами стала презентація на тему верифікації хроматографічних методів визначення залишкової кількості пестицидів, яка включила в себе короткі настанови з оцінки отримання лінійності, межі виявлення (LOD), межі кількісного визначення (LOQ), повторюваності, відтворюваності, повернення, оцінки невизначеності.
На завершення та узагальнення семінару відбулося практичне навчання учасників у хіміко-токсикологічному відділі Волинської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, на якому засвоювали пробопідготовку зразків та визначення вмісту залишків пестицидів: підготовка приладів до дослідження, опрацювання та оцінка отриманої хроматограми та видача результатів.







Останні коментарі