Радіацію не можна побачити і відчути на смак.

Внаслідок аварії на ЧАЕС забруднені довгоживучими радіонуклідами цезію-137 та стронцію-90 території України дотепер зберігають небезпеку, що пов’язана з внутрішнім опроміненням внаслідок споживання харчових продуктів  зокрема – дикорослих ягід, горіхів, грибів, забруднених радіонуклідами.

Волинська область є одна з найбільш забруднених областей України. 

Наказом Міністерства охорони здоров’я України №256 від 03.05.2006 затверджену допустиму норму радіації (137Cs – радіоцезій і 90Sr – радіоактивний стронцій) в продуктах харчування. Документом визначено допустимий рівень радіації у різних категоріях продуктів харчування та сировини.

Важливе значення в системі радіаційної безпеки продуктів харчування має контроль вмісту радіонуклідів у грибах та лісових ягодах. Особлива увага під час контролю якості та безпечності дикоростучих грибів та ягід у лабораторіях приділяється радіологічним дослідженням з визначення радіонуклідів – цезію-137 та стронцію-90. 

Дослідження вмісту радіонуклідів проводяться в умовах Волинської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби та лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи ринків за допомогою спектрометрів УСКА Гамма Плюс та гамма-радіометрів РУГ-91 „Адані”.

З початку року було проведено  дослідження 4074 зразків сільськогосподарської та лісогосподарської продукції, сировини, у тому числі з населених пунктів зони радіоактивного забруднення. Зокрема дослідженню грибів та ягід лісових з визначення питомої активності радіонуклідів цезій-137  було піддано 278 зразків та 28 зразків з  визначення питомої активності радіонукліду стронцій-90: а саме чорниця свіжа та заморожена – 220 зразків, з максимальною активністю Cs137 – 362 Бк/кг та Sr-90 – 25,1 Бк/кг, ожина свіжа – 1 зразок, з активністю Cs137 -3,0 Бк/кг та Sr-90 – 12,2 Бк/кг, суниця – 5 зразків з максимальною активністю Cs137 -35 Бк/кг , журавлина сушена – 1 зразок, з активністю Cs137 -225,1 Бк/кг та Sr-90 – 21,4 Бк/кг, брусниця сушена – 4 зразки з максимальною активністю Cs137 -133 Бк/кг та Sr-90 – 24,2 Бк/кг,, гриби свіжі – 36 зразків з максимальною активністю Cs137 -185 Бк/кг, гриби сушені – 11 разків з максимальною активністю Cs137 -426 Бк/кг. Перевищень значень допустимих рівнів вмісту радіонуклідів в досліджених зразках не зафіксовано.