Міфи та реальність про сальмонелу🧫
Однією з небезпечних кишкових інфекцій є сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, збудником якого є патогенні мікроорганізми -сальмонели🦠, що потрапляють в організм через продукти🍲, воду🫗 або брудні руки👐🏻. Найчастіше захворювання виникає при споживанні контамінованих м’яса і м’ясних продуктів 🍖, яєць🥚 , особливо коли вони додаються в страви сирими. Контамінація продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні спільного кухонного приладдя.
❌Міф: cальмонела живе лише у яйцях.
✅Реальність: cальмонела може бути присутня у сирому м’ясі, не пастеризованому молоці, а також у заморожених продуктах.
❌Міф: заморожування вбиває сальмонелу.
✅Реальність: низькі температури не знищують бактерії, а лише призупиняють їх розмноження. Сальмонели у заморожених тушках птиці можуть жити понад рік.
❌Міф: заражені продукти виглядають і пахнуть погано.
✅Реальність: заражена сальмонелою їжа може не мати жодних ознак псування.
❌Міф: приготування на слабкому вогні вбиває сальмонелу.
✅Реальність: бактерія гине при температурі 70℃. Приготування на слабкому вогні може бути недостатнім для її знищення.
❌Міф: інфіковані тварини завжди мають симптоми.
✅Реальність: тварини можуть бути носіями сальмонели, без будь-яких проявів хвороби.
❌Міф: сальмонела передається лише через тваринні продукти.
✅Реальність: сальмонельозом можна заразитися через забруднені фрукти, овочі та воду, кухонний інвентар.
❌Міф: у свіжих яйцях сальмонели немає.
✅Реальність: бактерія може не бути всередині свіжого яйця, але вона часто присутня на шкаралупі. Згодом бактерії можуть проникнути через пори шкаралупи всередину, інфікуючи яйце.
❌Міф: сальмонельоз передається лише через вживання забрудненої їжі.
✅Реальність: сальмонельоз також може передаватися через контакт з інфікованими тваринами, а також через забруднені предмети.