☢️ Радіація — невидима, але реальна загроза. Знаючи більше про неї, маємо більше можливостей себе захистити.
Щоденно купуючи продукти у магазині або на ринку, ми звертаємо свою увагу на зовнішній вигляд та ціну продуктів, а ця інформація жодним чином не говорить про екологічну безпеку. В реаліях сьогодення питання вмісту радіонуклідів у продуктах харчування набуло ще більшої актуальності.
Є два шляхи потрапляння радіонуклідів у організм людини: зовнішній і внутрішній. Якщо радіоактивні речовини знаходяться поза організмом і опромінюють його ззовні, то у цьому випадку говорять про зовнішнє опромінення. А якщо ж вони знаходяться у повітрі, яким дихає людина, або у їжі чи воді і потрапляють всередину організму через органи дихання та кишково-шлунковий тракт, через шкіру та при зараженні відкритих ран, то таке опромінення називають внутрішнім.
📍Основним шляхом потрапляння радіонуклідів до організму людини є продукти харчування. Найбільше накопичення радіонуклідів у грибах🍄🟫, ягодах🫐, лікарських рослинах🌿, м’ясі диких тварин🍖.
Найбільшому радіоактивному забрудненню піддаються м’ясні продукти (кістки, кістковий мозок, хрящі, шкіра, кров та внутрішні органи). У свинини радіоактивність менша, ніж у яловичини, і близько половини її переходить при варінні м’яса в бульйон. Цільне молоко має здатність найбільше накопичувати цезій та стронцій (до 100%). В яйцях радіонукліди накопичуються в шкаралупі. При варінні цілих яєць радіонукліди можуть переходити у саме яйце. Концентрація радіонуклідів у овочах, фруктах і ягодах розподіляється так – більш забрудненими частинами є стебла, листя і плодоніжка, а також шкірка. А ягоди, які ростуть у зонах радіонуклідного забруднення (чорна смородина, порічки, аґрус, чорниця) поглинають радіонукліди і тому використовувати їх у їжу не можна.
Окрім харчових продуктів накопичення радіонуклідів відбувається у воді💦, деревині 🪵та будівельних матеріалах🧱.
Щоб мінімізувати негативний вплив радіонуклідів на свій організм, необхідно обирати екологічно безпечні продукти або знижувати їх кількість за допомогою технологічної та кулінарної обробки харчової сировини, у промислових масштабах необхідний їх радіаційний контроль.
📍Радіологічний відділ Волинської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів проводить:
✅визначення питомої активності природних радіонуклідів цезію-137, стронцію-90 в харчових продуктах та питній воді;
✅питомої активності природних радіонуклідів цезію-137, стронцію-90 у кормах, кормовій сировині та продуктах переробки;
✅вимірювання потужності дози рентгенівського та гамма-випромінювання у рентгенодіагностичних, рентгентерапевтичних, флюорографічних та інші кабінети лікувально-профілактичних закладів у суміжних приміщеннях і на прилеглих територіях;
✅дозиметричний контроль приміщень;
✅вимірювання з визначення гамма-фону.
Випробування проводять з застосуванням сучасних багато канальних приладів радіаційного контролю – універсальний спектрометричний комплекс ГАММА ПЛЮС та ГАММА ПЛЮС U.
Принцип роботи яких базується на реєстрації енергетичних спектрів бета і гамма випромінювання лічильних зразків, за допомогою сцинтиляційного спектрометра на подальшій автоматичні обробці накопичувальних спектрів.
Для вимірювання потужності дози та гамма-випромінювання використовуємо – дозиметр рентгенівського і гамма-випромінювання ДКС-АТ1123.
З початку 2025 року проведено 2298 досліджень. За результатами проведених досліджень, перевищень норм вмісту радіонуклідів не встановлено.
Захист від радіоактивного зараження – це не про героїзм, а про прості, розумні дії. Для українців це особливо актуально, з урахуванням історії. Головне – не ігнорувати, а бути готовим.
Людина – коваль свого щастя, і тому, якщо вона хоче жити і бути здоровою, то повинна навчитися безпечно використовувати цього “джина з пляшки” за назвою радіація.





Останні коментарі